Njegovatelj

Njegovatelj/ica pruža opću osobnu njegu starim, bolesnim i invalidnim osobama u zdravstvenim i stacionarnim ustanovama ili u njihovim domovima.

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih.

Opis poslova

Njegovatelji/ice pomažu starim, bolesnim i invalidnim osobama na način da im pripremaju ili donose hranu, pomažu pri nabavci, održavanju i čišćenju stambenog prostora, brinu o pranju i glačanju rublja, obavljaju poslove poput plaćanja režija te pomažu pri kućanskim i ostalim poslovima. Njegovatelj/ica svakodnevno vodi brigu o osobnoj higijeni korisnika (umivanje, kupanje, brijanje, i dr.), pomaže pri oblačenju i svlačenju, mijenja posteljinu, pomaže pri kretanju i nadzire uzimanje lijekova.
Njegovatelj/ica kontaktira s obitelji i liječnikom osobe o kojoj brine, ublažava psihičke teškoće uslijed osamljenosti, bolesti ili starosti te nastoji očuvati društvene kontakte osobe s obitelji i prijateljima. Njegovatelj/ica prati bolesnike i pomaže im da dođu do liječnika, osigurava prijevoz te pomaže pri eventualnom smještaju u neku od ustanova. Surađuje s medicinskim sestrama i drugim medicinskim osobljem te dogovara različite druge oblike pružanja pomoći osobi koju njeguje. Prati zdravstveno stanje osobe i o tome obavještava nadležnog liječnika ili djelatnika socijalne službe.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Posao njegovatelja/ice u je zahtjevan i fizički naporan, jer su potrebna znanja i vještine iz područja zdravstva, socijalne zaštite, komunikacije i ophođenja s ljudima. U svakodnevnom radu s korisnicima, susreće se s različitim situacijama koji zahtijevaju brzo i pravilno odlučivanje.
Njegovatelji/ice rade s različitim bolesnicima: invalidima, teže i lakše oboljelim osobama, starijim osobama, osobama s mentalnim oboljenjem ili retardacijom. Poželjno je da budu emocionalno stabilni, strpljivi, usmjereni na pomaganje ljudima i razumijevanje njihovih različitih potreba. Često se sreću sa stresnim situacijama u smislu pogoršanja općeg zdravstvenog stanja osobe koju njeguju. Posao podrazumijeva spretnost u obavljanju kuhinjskih poslova, održavanja higijene osobe koja se njeguje te uža medicinska znanja (previjanje, upotreba osnovnih lijekova i sl.).

Uvjeti za upis i potrebna dokumentacija

  • Rodni list
  • Domovnica
  • Osobna iskaznica
  • Svjedodžba završene najmanje osnovne škole (8.razred) ili završna svjedodžba srednje stručne spreme.
  • Najmanje navršenih 18 godina starosti
  • Liječničko uvjerenje – medicina rada

Program traje 500 sati.

Nakon što završite program sposobljavanja za zanimanje NJEGOVATELJ/ICA, a prepreka Vam je strani jezik, završite kod nas 2 osnovna modula A1 i A2.